zondag 9 juni 2024
Dé Kindertriathlon van Nederland!

Tips voor je triathlon

Wat heb ik allemaal nodig als ik een triathlon wil doen?

In de basis kan je een triathlon doen met materiaal wat de meeste kinderen in Nederland wel in huis hebben: je zwembroek / zwempak, je schoolfiets en een paar fijne sportschoenen.
Tijdens wedstrijden is een fietshelm verplicht. Bij de Kindertriathlon Leidsche Rijn kan je een fietshelm, als je die niet hebt, ook lenen.

Hoe bereid ik me voor op mijn eerste wedstrijd?

  • Neem vooraf de informatie van de wedstrijdorganisatie goed door.
  • Zorg dat je lekker op tijd bent, dan kan je op je gemak alle voorbereidingen doen. Je startnummer ophalen en opdoen, je fiets en spullen in de wisselzone klaarzetten, de routes bekijken zodat je weet waar je heen moet, etc.
  • Na het zwemonderdeel houd je je zwembroek / zwempak gewoon aan. In de ‘wisselzone’ trek je er snel een soepel t-shirt en/of sportbroekje over aan. Dan je schoenen aan en je helm op (en vastmaken) en je bent klaar om te gaan fietsen. Tip: een kleine handdoek om je voeten even af te drogen is fijn.
  • In de wisselzone moet je altijd lopen (of rennen) met je fiets aan je hand. Pas aan het einde van de wisselzone (vaak is daar een duidelijke streep) mag je op je fiets springen.
  • Na het fietsen spring je bij deze streep weer van je fiets af en ren je terug naar je plekje in de wisselzone. Je zet je fiets weg. Daarna doe je je helm af en je rent de wisselzone uit voor het laatste onderdelen: een stuk hardlopen.
  • Na de finish mag je reuze trots zijn op jezelf!


Wat als ik vaker wedstrijdjes wil doen en/of (nog) sneller wil worden

  • Dan is een speciaal triathlonpakje (een ‘trisuit’) fijn. Daarin kan je zwemmen, fietsen en hardlopen, zonder je om te kleden. Ook is een snellere fiets (mountainbike of racefiets) dan natuurlijk fijn. En een eigen fietshelm. Een zwembril, een ‘startnummerband’ en ‘elastieken veters’ zijn ook typisch spulletjes die een triatleet bij zich heeft.
  • Een speciaal ‘wetsuit’ zorgt er tijdens het zwemmen in buitenwater voor dat je warm blijft (en iets beter drijft). Tijdens de meeste wedstrijden in Nederland in de zomer is dat overigens niet nodig; het water is warm genoeg voor de korte afstanden die kinderen zwemmen.
  • Je kunt dus heel eenvoudig beginnen, zonder materiaal aan te schaffen. En als je echt enthousiast bent, kan je je triathlon-uitrusting stapje voor stapje wat uitbreiden.
  • Tip: neem eens een kijkje in het zwem-, fiets-, loop- en triathlon assortiment in een sportwinkel. Zij hebben fijne materialen in huis voor de beginnende triatleet!